نکاتی که درباره زخم پای دیابتی باید بدانید
دیابت در طول زمان منجر به آسیب های مختلف در اعصاب و عروق می شود. با توجه به این آسیب ها، با گذشت زمان اختلال در عملکرد برخی ارگان ها دیده می شود. دیابت که تاثیرات منفی در ارگان ها می گذارد، در طول زمان مشکلات مختلفی در اندام ها ایجاد می کند. بیشترین عضوی که در دیابت تحت تاثیر قرار می گیرد پاها است. زخم پای دیابتی به علت آسیب ناشی از عصب یا انسداد شریان در ناحیه ساق پا ایجاد می شود. این زخم ها مدت زمان طولانی درمان نمی شوند. اگر چه علت اصلی این زخم ها دیابت است، اما علل تحریک کننده نیز باید مورد بررسی قرار گیرد و در درجه اول این مشکلات باید درمان شوند. در زخم های ناشی از انسداد شریانی، ابتدا باید این عروق باز شود. در غیر این صورت، دوره بهبود طولانی تر خواهد بود. وجود انسداد عروقی می تواند به راحتی به وسیله سونوگرافی داپلر رنگی تشخیص داده شود.
آسیب پای دیابتی یا زخم پای دیابتی، یکی از مهم ترین مشکلات بیماران دیابتی است. بر اساس تحقیقات سازمان بهداشت جهانی، یکی از رایج ترین عوارض دیابت، زخم پای دیابتی است که باعث می شود در جهان هر ۳۰ دقیقه یک نفر پای خود را از دست دهد. مشکل پای دیابتی را می توان در هر سنی مشاهده کرد، اما خطر آن در افراد مسن افزایش می یابد. پای دیابتی شاخصی از دیابت پیشرفته است. مطالعات نشان می دهد که از هر ۵ بیمار دیابتی ۱ نفر در طول زندگی در معرض خطر زخم پای دیابتی قرار دارد.
علل زخم پای دیابتی
زخم پای دیابتی یکی از انواع زخم های مزمن است که به دلیل طولانی مدت بودن بیماری دیابت رخ می دهد. اگر چه علت اصلی زخم پای دیابتی دیابت است، اما معمولا به دلیل دخالت مستقیم در اعصاب و عروق رخ می دهد. دیابت که در بسیاری از اندام ها تاثیر منفی می گذارد، اما به پاها بیشترین آسیب را می رساند. در نتیجه تاثیر دیابت در نوروپاتی که اعصاب حسی و حرکتی نامیده می شود، ابتلا به زخم پای دیابتی اجتناب ناپذیر است. علاوه بر این، دیابت در اعصاب غدد عرق و چربی دست و پا نیز تاثیر منفی می گذارد. بنابراین، با خشکی پوست و از دست دادن رطوبت پوست، میکروب ها بیشتر شده و باعث ایجاد زخم می شوند.
علاوه بر آسیب عصبی، به علت انسداد عروقی نیز زخم پای دیابتی ایجاد شود. تغذیه پا به علت انسداد عروق در پای بیماران دیابتی دچار اختلال می شود. اگر تغذیه پا دچار اختلال شود، درمان پا دشوار می شود. یکی دیگر از عوامل موثر در ایجاد زخم پای دیابتی، آسیب جسمی است. خطر ابتلا به زخم پای دیابتی در مواردی مانند فرو رفتن جسمی درپا، بریدگی پا، فشار آوردن کفش افزایش می یابد.
- آسیب عصبی
- انسداد عروقی
- دیابت کنترل نشده
- رژیم بدون کنترل
- مراقبت ناکافی از پا
- بهداشت ضعیف پا
علائم زخم پای دیابتی چیست؟
علائم زخم پای دیابتی معمولا در قسمت هایی رخ می دهد که پاها تحت فشار قرار می گیرند. پاشنه و کف پا، قسمت هایی هستند که بیشتر در معرض فشار قرار می گیرند. زخم پا می تواند در اندازه و شدت های مختلف باشد. زخم ها می تواند سطحی و یا تا بافت عضلانی و استخوانی گسترش یابد. همانطور که در زخم التهاب به وجود می آید اطراف آن نیز قرمز و کبود رنگ می شود. اگر عفونت بدتر شود، اطراف زخم متورم می شود. اگر بیمار درد را احساس نکند، زخم ها باعث درد شدید می شوند. در نتیجه زخم های ناشی از انسداد عروق، اختلالات ناگهانی در تغذیه پا رخ می دهد. با توجه به این اختلالات، پا رنگ پریده و سرد است. همچنین بی حسی و احساس سوزن و سوزن شدن وجود دارد. اگر تغذیه پا دچار اختلال شود، مرگ و میر بافتی و قانقاریا رخ می دهد.
- تاول در انگشتان
- عفونت قارچی بین انگشتان
- انحراف شصت پا (هالوکس والگوس)
- خار پاشنه
- درد پاشنه
- ناخن فرورفته
- خشکی پوست و ترک
- پینه و زخم
- زگیل
- احساس درد هنگام راه رفتن یا استراحت
- پوسته پوسته شدن پوست و التهاب
- ضخیم شدن پوست
درمان زخم پای دیابتی
در درمان زخم پای دیابتی، ابتدا باید دیابت کنترل شود. علاوه بر کنترل دیابت، در صورت انسداد رگ، عروق باید باز شود. در غیر این صورت، بهبود زخم طول می کشد و این در درمان تاثیر منفی می گذارد. قبل از شروع درمان زخم پای دیابتی، زخم و بیماری های عفونی، باید از طرف متخصص به طور دقیق ارزیابی شود. زخم پای دیابتی در صورت درمان نشدن و نادیده گرفته شدن پیشرفت می کند و می تواند باعث از دست رفتن اندام یا قانقاریا شود. در اثر قانقاریا، بیمار انگشتان یا پای خود را از دست می دهد.
چگونگی مراقبت از زخم پای دیابتی
- پاهای خود را هر روز با آب ولرم بشویید و با حوله نرم کاملا خشک کنید.
- فراموش نکنید که پاهای خود را با کرم مرطوب کننده مرطوب کنید.
- اجتناب از راه رفتن با پای برهنه
- از کفش، دمپایی و جوراب های مختلف استفاده کنید.
- از پاها در برابر بریدگی، زخم ها و قارچ محافظت کنید.
- در صورت وجود میخچه ، مراقبت ازآن باید توسط متخصص انجام شود.
- اگر پاها سرد باشند، به جای نزدیک کردن به بخاری ، جوراب های پشمی بپوشید
- ناخن ها را صاف کوتاه کنید
- اجتناب از پوشیدن کفش بدون جوراب.
- قبل از پوشیدن کفش داخل آن را چک کنید.
- کفش های نرم، راحت و بدون درز را انتخاب کنید
- قطعا باید از سیگار کشیدن اجتناب کنید
- از دمپایی لا انگشتی استفاده نکنید
source: neoldu.com
شما عزیزان می توانید جهت دریافت مشاوره زخم و رزرو نوبت از شنبه تا پنجشنبه، ۹ صبح الی ۷ شب با شماره تلفن ۰۹۱۲۸۳۹۴۹۲۲ تماس حاصل فرمایید.
کلینیک زخم پلاس: تهران، جنت آباد، خیابان شهید کبیری طامه (شاهین شمالی)، تقاطع خیابان بهار و امام حسین (ع)، بیمارستان فوق تخصصی عرفان نیایش، طبقه MZ، کلینیک تخصصی زخم و استومی
بدون دیدگاه