هدف: بررسی تأثیر آموزش و سطح یادگیری پای دیابتی بر روی زخم پای دیابتی.
ارزیابی وضعیت: بیشترین تأکید در پیشگیری از زخم پای دیابتی ، آموزش بیمار و کارکنان است. با این حال ، اهمیت وضعیت آموزش بیمار و مراقب او در درک اهمیت و کاربرد آموزش ارائه شده ناشناخته است.
زخم پای دیابتی هم از نظر بهداشت انسانی و هم اقتصاد بهداشتی یک مشکل جدی است. تقریباً ۴۰ تا ۶۰ درصد بیماران با قطع اندام تحتانی افراد دیابتی هستند. میزان هزینه صرف شده پس از مراقبت از زخم و قطع اندام برای بیماری و میزان درآمد بیماران به دلایلی مانند بستری طولانی مدت، توان بخشی ، مراقبت در منزل و از دست دادن نیروی کار کاملاً زیاد است. به تمام این دلایل ، زخم پای دیابتی گران ترین عارضه دیابت است.
بسیاری از روش های پزشکی و جراحی برای درمان زخم پای دیابتی پیشنهاد شده است . اما البته ، اصلی ترین چیز ، پیشگیری است ، یعنی جلوگیری از تشکیل زخم.
تاکید شده در جلوگیری از ضایعات زخم پای دیابتی آموزش بیمار و کارکنان است. در حقیقت ، در بسیاری از مطالعات ، آموزش های مربوط به دیابت ، مراقبت از پا و پیشگیری از زخم به افراد در معرض خطر زخم پای دیابتی داده شده است. نشان داده شده است که کاهش قابل توجهی در تشکیل زخم و قطع عضو ایجاد می کند.
با این حال ، در تحقیقاتی که انجام دادیم ، هیچ مطالعه ای در مورد تأثیر وضعیت تحصیلات این بیماران بر تشکیل و عمق زخم (یعنی مرحله) پیدا نکردیم. با این حال ، سطح تحصیلات بیمار و حتی شخصی که آموزش را انجام می دهد ممکن است یک عامل تعیین کننده مهم در درک و کاربرد آموزش ارائه شده باشد. اگر این فرضیه درست باشد ، فاکتور آموزش ، که سطح آموزش عموم مردم در کشورهای در حال توسعه پایین است ، ممکن است اهمیت بیشتری برای سلامت اقتصاد داشته باشد.
درمان زخم پای دیابتی
اگرچه زخم پای دیابتی یکی از جدی ترین عوارض دیابت است اما قابل پیشگیری است. درمان صحیح زخم پای دیابتی بسیار مهم است ، اما تلاش اصلی باید در پیشگیری از آن باشد.
روش های مختلفی برای جلوگیری از زخم پای دیابتی وجود دارد: تنظیم قند خون ، کفش مناسب ، مراقبت از پا و ناخن ، مشاهده منظم و آموزش بیمار. ابتدایی ترین ، در عین حال ، نسبتاً ساده و ارزان ترین روش ، آموزش به بیمار است. زیرا با آموزش ، بیمار می تواند خطرات موجود در خود را ببیند و متوجه شود که اینها قابل پیشگیری هستند. آموزش به بیمار همچنین به بیمار نشان می دهد که چه کاری انجام دهد. برخی معتقدند که اصطلاح “اطلاعات” برای تعریف این عمل مناسب تر از آموزش است. صرف نظر از اصطلاح ، مفهومی که آن را پوشش می دهد باید این باشد که بیمار از شدت عارضه مطلع شود و بداند برای پیشگیری از آن چه باید بکند.
سن ، جنسیت ، نوع و مدت ابتلا به دیابت از عوامل تعیین کننده خطر بزرگ برای قطع عضو نیست. با این حال ، آموزش به بیمار به طور قابل توجهی خطر قطع عضو را کاهش می دهد. تنها استثنا ، بیماران مبتلا به بیماری های عروقی شدید (نکروز یا ایسکمی گسترده) هستند. آموزش به بیمار همچنین خطر عود زخم تحت درمان و قطع عضو را کم می کند. در مطالعه ای که انجام شده ، مشخص شده است که آموزش به بیمار و معاینات منظم پا روش های موثر پیشگیری از زخم پا است. آموزش همچنین به شدت هزینه های صرف شده برای درمان زخم پای دیابتی را کاهش می دهد.
این مطالعه دو نتیجه را نشان می دهد. ما فکر می کنیم یکی از آنها کم اهمیت ، دیگری مهم تر است. کم اهمیت این است که آموزش زخم پای دیابتی مرحله واگنر را کاهش دهد و مهم ترین نتیجه ما این است که مرحله واگنر به وضعیت تحصیلات بیمار و / یا مراقب مربوط نمی شود.
ما نتیجه اول را دارای اهمیت کم تری می دانیم زیرا همانطور که در بالا بحث شد ، اهمیت آموزش بیمار در پیشگیری از زخم پای دیابتی قبلاً در بسیاری از مطالعات نشان داده شده است. در این مطالعه ، ما داده هایی به دست آوردیم که از این اطلاعات پشتیبانی می کند و نشان داد که وجود آموزش فاز واگنر را کاهش ، یعنی عوارض را کاهش می دهد.
اگرچه بیماری زخم پای دیابتی به عللی مانند واسکولوپاتی و / یا نوروپاتی رخ می دهد ، اما نشان داده شده است که عوامل خطر مانند سطح اجتماعی و اقتصادی و رفتار فرهنگی جامعه در پس ظهور این علل و وخیم تر شدن زخم های دیابتی نقش دارد. مطالعات نشان داده است که ۷۶٪ بیماران مبتلا به نوروپاتی دارای مشکلات اقتصادی اجتماعی بودند.
فاکتورهای فرهنگی- اجتماعی و اقتصادی نه تنها برای ظهور بیماری و افزایش عوارض ، بلکه برای آموزش هایی که به بیمار داده می شود نیز مهم است. مشارکت بیمار در برنامه های آموزشی ، استفاده از دانش به دست آمده در زندگی واقعی و در نتیجه ، مزایای کلی آموزش به ساختار فرهنگی اجتماعی و اقتصادی بیمار مربوط می شود.
Source: www.turkjsurg.com
شما عزیزان می توانید جهت دریافت مشاوره زخم و رزرو نوبت از شنبه تا پنجشنبه، ۹ صبح الی ۷ شب با شماره تلفن ۰۹۱۲۸۳۹۴۹۲۲ تماس حاصل فرمایید.
کلینیک زخم پلاس: تهران، جنت آباد، خیابان شهید کبیری طامه (شاهین شمالی)، تقاطع خیابان بهار و امام حسین (ع)، بیمارستان فوق تخصصی عرفان نیایش، طبقه MZ، کلینیک تخصصی زخم و استومی
بدون دیدگاه