زخم بستر

زخم بستر در مراحلی می تواند دردناک و حتی کشنده باشد ؛ خبر خوب این است که با انجام چندین مرحله ی ساده می توان از رسیدن به این مراحل جلوگیری کرد .

بیشتر ما نمی دانیم که چه مقدار در خواب حرکت می کنیم ؛ حتی هم بستر شما که در کنارتان خوابیده است نیز نمی تواند متوجه حرکاتتان در خواب شود . حرکت کردن در هنگام خواب از این لحاظ که فشار مداوم بین بدن و تشک را بین قسمت های مختلف بدن توزیع می کند ، لازم است .

در زمان هایی که به دلیل بیماری یا عمل جراحی ، محدود به تخت خواب هستید ، مقدار حرکت بسیار کم و یا حتی صفر است . در نتیجه فشار بر روی نواحی خاصی از بدن به ویژه قسمت هایی که استخوان برجسته است ، وارد می شود ؛ به عنوان مثال : در صورتی که به کمر خوابیده باشید ، نواحی پایینی کمر در نزدیکی باسن و در صورت خوابیدن به کنار ، باسن و مچ پا در معرض این فشار قرار خواهند گرفت . اگر هم توانایی حرکت کردن داشته باشید ولی به سختی و اشتباه حرکت کنید ، مشکل ساییدگی نیز ممکن است به مشکلاتتان اضافه شود .

تنها در طی چند ساعت ، این فشار می تواند به مویرگ هایی (lacey capillaries) که خون را به پوست و بافت زیرین منتقل می کنند ، فشار بیاورد . بدون خون تازه ای که همراه خود اکسیژن آورده و ضایعات متابولیسمی سلول ها را همراه خود ببرد ، پوست و بافت های اطراف آن متزلزل شده و ممکن است سرانجام بمیرند ؛ در زبان عامیانه این اتفاق به ” زخم بستر ” شناخته شده و در اصطلاح پزشکی ” زخم فشار ” یا ” دکوبیتوس ” نامیده می شود .

زخم بستر و اقدامات پیشگیرانه

در موارد خفیف ، زخم بستر وارد مراحل بهبودی می شود ، در این حالت بستری شدن در بیمارستان و یا مراکز توانبخشی ، ممکن است بیشتر از حد نرمال به طول بینجامد . زخم بستر می تواند دردناک بوده و همانند سایر زخم های باز محیط مناسبی را برای عفونت ها آماده کند ؛ این عفونت ممکن است در پوست های اطراف ، بافت های عمیق تر ، استخوان و خون گسترش پیدا کند ( این روز ها عفونت هایی که در برابر آنتی بیوتیک ها مقاوم شده اند شایع تر هستند . ) از کار افتادگی بافت ، ناشی از یک زخم بستر بزرگ ، منجر به از دست رفتن مایعات و پروتئین های بدن شده و فرد بیمار را دچار کمبود آب و سوء تغذیه می کند .

گزارش شده است که زخم بسترها عامل اصلی مرگ و میر دو هزار آمریکایی در هر سال است ؛ اما به گفته ی برخی از کارشناسان ، مقامات مسئول ، ریسک مرگ و میر زخم بستر را دست کم می گیرند ، زیرا زخم بستر می تواند منجر به عفونت خون (سپتیسمی) و سایر بیماری های مهلک شده که پزشکان در مراحل مزمن ، احتمالاً گواهی مرگ بیمار را صادر می کنند . چندین سال پیش ، تعداد مرگ و میر های مربوط به زخم بستر به ۸۵۰۰ عدد رسید ، البته عده ای این رقم را عوام فریب و کم می دانستند . در هر صورت آمار امید دهنده این است که مرگ و میر ناشی از زخم بستر ، از اواسط دهه ۱۹۹۰ به دلیل تلاش های بیشتر در زمینه ی پیشگیری و درمان این بیماری کاهش یافته است .

اقدامات پیشگیرانه

برای جلوگیری از زخم بستر چه کار کنیم ؟ به گفته ی “Dr. Madhuri Reddy ” پزشک مرکز توانبخشی شهر بوستون و دانش آموخته ی دانشگاه هاروارد ، برای پاسخ دادن به این سوال بهتر است به سراغ بررسی رندوم آزمایش های کنترل شده ای که برای پیشگیری از زخم بستر انجام شده اند ، بپردازیم . تا کنون ده ها مقاله در مورد زخم بستر نوشته شده است ، اما دکتر Reddy ( و همکاران ) اولین کسی است که به طور سیستماتیک ، نتایج این آزمایشات بالینی را تجزیه و تحلیل کرده است .

زخم بستر و اقدامات پیشگیرانه

در ادامه ی این مقاله نکات برجسته ی کشف شده ی دکتر Reddy و همکاران ، که در ژورنال JAMA منتشر شده است ، به چشم می خورد:

۱- سطوح پشتیبان :

سطوح پشتیبان شامل تشک و پالش هایی است که بر روی بیمار بر روی آن قرار می گیرد . انواع مختلفی از سطوح ” دینامیکی یا پویا ” وجود داشته که به صورت مکانیکی فشار را در زیر بیمار تغییر می دهند ؛ روش کار برخی از این تشک ها ؛ تغییر فشار هوا است . تشک های ” هوا – مایع” یا ” مواج ”  ، حاوی مهره هایی با روکش سیلیکونی بوده و زمانی که هوا از  میان آن ها خارج می شود ، به مایع تبدیل می شوند – قیمت این تشک ها ۳۰ هزار دلار تخمین زده می شود . تقریبا تمام تخت خواب های بخش مراقبت های ویژه به این سطوح پویا مجهز شده اند . از نظر بیماری که بر روی تخت دراز کشیده است ، این سطوح ممکن است متفاوت به نظر نرسد و بیمار تنها صدای خاموش و روشن شدن یک موتور را متوجه شود .

۲ انتقال به موقعیتی دیگر :

بسیاری از پروتکل های پیشگیری از زخم بستر ، توصیه می کنند که یک بیمار بی حرکت را هر دو ساعت یک بار جا به جا کنید ؛ بدین معنی که اگر یک بیمار نتواند موقعیتش را تغییر دهد ، این کار توسط کادر پرستاری باید انجام گیرد . آزمایش های بالینی محدودی که این روش را مورد بررسی قرار داده اند ، هیچ راهنمای واضحی در مورد اینکه این انتقال باید چند بار و با چه فاصله ی زمانی ای انجام شود ، ارائه نداده اند ؛ با این حال دکتر Reddy معتقد است تغییر موقعیت بیمار احتمالا یکی از موثر ترین راه های جلوگیری از زخم بستر است : ” ما تنها باید بدانیم که کدام موقعیت ها و با چه فاصله های زمانی ای ، موثر ترین هستند . ”

زخم بستر و اقدامات پیشگیرانه

۳ تغذیه :

برخی از متخصصان معتقدند که افزایش پروتئین مصرفی بیمار ، کلید اصلی درمان زخم بستر است . در تجزیه و تحلیل دکتر Reddy  ، پنج مطالعه در مورد تغذیه بررسی شد ؛ تنها یکی از این ۵ مطالعه ( بزرگ ترین و برنامه ریزی شده ترین از بین این ۵ مطالعه) ، تغذیه را در روند درمان و پیشگیری زخم بستر موثر به شما اورده بود .

۴ مراقبت از پوست :

پوست خشک ، احتمالا به دلیل ایجاد اصطکاک ، یک عامل شناخته شده ی خطرناک برای زخم بستر است . سه مطالعه ، عوامل موضعی خاص را مورد بررسی قرار داده اند ، اما هیچ کدام یک مرطوب کننده ساده را ارزیابی نکرده اند .

پس چه کار هایی لازم است انجام شود ؟

  • اگر فرد عزیزی را در بیمارستان دارید که توانایی حرکت ، بدون خطر را دارد ، حتما از حرکت کردن و تغییر موقعیت دادن او اطمینان حاصل کنید – حتی اگر در بخش اورژانس است . درخواست بالش اضافه کرده تا بیمار بتواند در موقعیت های متنوعی قرار بگیرد . با قرار دادن بالش زیر ماهیچه ی ساق پای بیمار ، پاشنه ی پا را بالا تر از سطح تخت نگه دارید .
  • بدن بیمار را برای زخم بستر های اولیه معاینه و بررسی کنید . پاشنه ها و نواحی اطراف باسن از ” نقاط تاکیدی ” هستند . پوست قرمز که با فشار دادن سفید می شود از علائم شروع ابتلا زخم بستر است ؛ در صورتی که این قرمز با فشار باقی بماند ، زخم بستر شکل گرفته است ؛ در این حالت ممکن است پوست سفت و گرم به نظر برسد .
  • در صورتی که متوجه ایجاد یک زخم بستر شدید ، به سرعت پزشک یا پرستار را مطلع کنید و از یک متخصص زخم ، مشاوره درمانی بگیرید .
  • حتی اگر هیچ علائمی از زخم بستر وجود ندارد ، همواره از انجام شدن اقدامات پیشگیرانه اطمینان حاصل کنید . در پیدا کردن مراکز درمانی و یا خدمات پرستاری حساسیت و دقت به خرج داده و نظر مراجعه کنندگان آن ها پرس و جو کنید زیرا از طرف بعضی افراد ، به دلیل ارائه خدمات نا کافی برخی از این مراکز به دادگاه ها شکایت شده است .
  • پوست را مرطوب نگه دارید زیرا نه تنها فشار ، بلکه اصطکاک و برش هم باعث ایجاد زخم بستر می شود . هر نوع مرطوب کننده ی ارزان و بدون بو ، کمک کننده است .
  • روکش های مخصوص فومی و پوستین ( پوست گوسفند ) که بر روی تشک انداخته شده باشد بهتر از استفاده ی تشک به تنهایی است . پوست گوسفند معمولی ، خیلی نازک است در نتیجه باید از پوست گوسفند استرالیایی و یا پوستی معادل آن استفاده شود .
  • هیئت منصفه در مورد اینکه چه مواد مغذی ای موثر است – اگر مواد مغذی موثری وجود داشته باشد – به نتیجه ای نرسیده اند ؛ اما سوء تغذیه یک مشکل شایع برای بیماران مسن است ؛ حال با زخم بستر یا بدون آن . حتما از تغذیه ی مناسب بیمار عزیزتان اطمینان حاصل کنید .

زخم بستر و اقدامات پیشگیرانه


شما عزیزان می توانید جهت دریافت مشاوره زخم و رزرو نوبت از شنبه تا پنجشنبه، ۹ صبح الی ۷ شب با شماره تلفن ۰۹۱۲۸۳۹۴۹۲۲ تماس حاصل فرمایید.

کلینیک زخم پلاس: تهران، جنت آباد، خیابان شهید کبیری طامه (شاهین شمالی)، تقاطع خیابان بهار و امام حسین (ع)، بیمارستان فوق تخصصی عرفان نیایش، طبقه MZ، کلینیک تخصصی زخم و استومی


کلینیک زخم پلاسمشاهده نوشته ها

Avatar for کلینیک زخم پلاس

کلینیک زخم پلاس، با بهره‌گیری از مجرب‌ترین درمانگران زخم کشور و اولین مولف درسنامه روش‌های نوین درمان زخم، در صورت نیاز، همواره مشتاق کمک به شما عزیزان گرامی است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *