مراقبت از زخم جراحی برای کاهش ریسک ابتلا به عفونت و تضمین دوران بهبودی کامل و مناسب ، اهمیت بالایی دارد . زخم جراحی هنگامی به وجود می آید که جراح شما یک برش بر روی پوست و بافت های شما ایجاد کند . جراحی ها ممکن است توسط جراح و یا پزشک عمومی انجام شوند ، با این حال هدف ما در این مقاله زخم هایی هستند که توسط جراحان به وجود می آیند . در ادامه اطلاعات عمومی ای در زمینه ی مراقبت از زخم در اختیار شما قرار می گیرد ؛ مهم است که در کنار یاد گیری این اطلاعات توصیه هایی که جراح به شما می کند را به درستی انجام دهید .

مراقبت از زخم جراحی

انواع بهبود زخم

زخم جراحی برشی است که در حین عمل جراحی بر روی پوست و بافت ها ایجاد می شود . به طور معمول هنگامی که جراحی پایان می یابد ، تیم جراحی لبه های برش را کنار یک دیگر قرار داده و لبه ها را به وسیله ی بخیه ، چسب زخم یا چسب در محل خود ثابت می کنند ؛ این مرحله بهبود زخم اولیه بوده و همان چیزی است که ما در این مقاله آن را مورد بررسی قرار خواهیم داد .

گاهی اوقات ، بهترین گزینه برای جراح این است که زخم را باز گذاشته تا به خودی خود بهبود یابد ؛ این روش زمان هایی انجام می شود که زخم آلوده شده باشد و یا لبه های زخم به آسانی کنار یکدیگر قرار نگیرند . این پروسه به بهبود زخم ثانویه معروف است . برای مثال ، زخم باقی مانده از گاز گرفتگی یا نیش پس از تمیز کردن زخم و یا زخم ناشی از تخلیه ی آبسه ، نوعی زخم ثانویه است .

روند بهبود زخم

در افراد سالم ، بیشتر زخم ها در طی چند هفته بهبود می یابند اما این مدت زمان بسته به نوع عمل جراحی متفاوت است .

روند بهبود زخم را می توان به چند مرحله تقسیم کرد که ممکن است این مراحل با یکدیگر هم پوشانی داشته باشند .

  • بلافاصله بعد از برش سلول هایی به نام پلاکت به صورت لخته در آمده و مواد شیمیایی ای برای توقف خونریزی ترشح می کنند .
  • در روز های اولیه ، خون رسانی به محل زخم کاهش یافته و گلبول های سفید برای مبارزه با عفونت ها و پاکسازی بافت های مرده به محل زخم می آیند و سلول های جدید برای بازسازی زخم شروع به کار می کنند .
  • از روز سوم تا هفته ی سوم ، رگ های خونی جدید برای فراهم کردن مواد معدنی تشکیل می شوند و بافت جدید شروع به رشد می کند .
  • در نهایت ، از هفته ی سوم تا یک سال ، بافت جدیدی که محل زخم را پوشانده است به تدریج جایگزین شده و مجددا سازماندهی می شود .

در صورتی که زخم شما توسط جراح به وسیله ی بخیه ، منگنه یا چسب زخم بسته شود ؛ روند بهبودی زخم کوتاه تر می شود .

مراقبت از زخم جراحی

بر زخم خود نظارت داشته باشید

در طی روند بهبودی زخم ، لازم است تا زخم خود را برای علائم عفونت معاینه کرده و آن را زیر نظر داشته باشید .

گاهی اوقات یک توده می تواند در اطراف جای زخم تشکیل شود ؛ به این اتفاق هماتوم گفته می شود – هماتوم توده ای از خون است که خارج از رگ های خونی تشکیل شده است – در صورت مشاهده هر نوع توده یا بر آمدگی ، به جراح یا پزشک عمومی خود مراجعه کنید .

بهتر است در زمان بهبودی ، زخم را دور از تابش نور آفتاب نگه دارید ، نور خورشید تاثیری بر بهبودی زخم ندارد اما باعث می شود که لایه ی بالایی پوست شما رنگدانه ای به نام ملانین تولید کند که عامل رنگی شدن پوست است ، بنابراین اگر پوست محل زخم خود را در برابر نور خورشید قرار بدهید ، رنگ جای زخمتان از بقیه ی پوستتان متمایز می شود .

پانسمان

اینگونه نیست که تمام زخم های جراحی نیاز به پانسمان داشته باشند اما اگر زخم شما نیاز به پانسمان دارد باید بدانید که هدف از پانسمان :

  • جذب هر نوع مایعی که از زخم ترشح می شود
  • ایجاد بهترین شرایط برای بهبود زخم
  • محافظت از محل زخم در طی بهبودی
  • ایجاد فشار (در صورت نیاز)

مراقبت از زخم جراحی

تعویض پانسمان

بسته به محل زخم ، شما می توانید پانسمان اولیه زخم خود را برای ۷ روز دست نزده باقی بگذارید . جراح یا پرستار نحوه ی مراقبت از زخم جراحی تان در خانه و زمان مناسب برای تعویض آن را به شما می گوید .

  • قبل از آنکه پانسمان زخم خود را بردارید ، دست خود را با آب و صابون بشویید و سپس آن ها را خشک کنید .
  • با دقت پانسمان را برداید و سعی کنید که انگشتتان با زخم در حال بهبودی تماس نداشته باشد .
  • پانسمان آلوده را در سطل زباله بیندازید – ممکن است ابتدا بخواهید آن را در یک کیسه ی جدا و سپس در سطل زباله بیندازید .
  • ممکن است بتوانید زخم خود را بعد از برداشتن پانسمان ، بدون پانسمان نگه داری کنید ؛ اما می توانید برای آسودگی خاطر و راحتی بیشتر یک لایه پانسمان بر روی آن نگه دارید به خصوص در زمان هایی که زخم شما احتمال ساییده شده به لباستان را داشته باشد . گاهی اوقات بیمارستان یک پانسمان جایگزین به شما می دهد .
  • پانسمان جدید را با دقت بر روی زخم بگذارید و سطحی که با زخم در تماس است را لمس نکنید .
  • از کرم و پماد های ضد عفونی کننده بر زیر پانسمان جدید استفاده نکنید . این محصولات ممکن است به جای آنکه باعث بهبودی شوند ، به بافت شما آسیب بزنند . بهترین کار ممکن این است که زخم خود را تا زمانی که بسته شود ، خشک نگه دارید .

مراقبت از زخم جراحی

حمام رفتن

به طور معمول ، ۴۸ ساعت بعد از جراحی می توانید به حمام بروید اما در واقع این زمان بستگی به نوع جراحیتان دارد . در ادامه نکات کلی ای که باید در نظر داشته باشید آورده شده است :

  • در صورت امکان ، برای حمام کردن از دوش آب به جای رفتن داخل وان ، استفاده کنید تا زخمتان در آب خیس نخورد زیرا ممکن است بافت جای زخمتان نرم شده و زخم باز شود ؛ تنها در صورتی از وان استفاده کنید که بتوانید محل زخم را خارج از آب نگه دارید .
  • هر گونه پانسمانی را که داری د قبل از حمام کردن بر دارید مگر آنکه جراح یا پرستارتان توصیه ی دیگری به شما کرده باشد . بعضی از پانسمان ها ضد آب بوده و می توان به راحتی حمام رفت .
  • شما می توانید ناحیه ی اطراف زخم را با صابون ملایم بشویید ؛ از هیچ گونه صابون ، ژل بدن ، لوسیون بدن ، پودر بچه یا هر محصول شستشوی دیگر به طور مستقیم بر روی زخم خود استفاده نکنید .
  • می توانید اجازه دهید تا آبی که بر روی سرتان می ریزد ، به محل زخم شما پاشیده شود اما به هیچ وجه محل زخم را دست نکشید – این کار ممکن است هم دردناک بوده و هم روند بهبودی را به تعویق بیندازد .
  • محل اطراف زخم را با یک حوله ی تمیز خشک کنید اما اجازه بدهید خود زخم با جریان هوا خشک شود .

در مورد نحوه ی حمام کردن و مدت زمانی که باید زخم خود را خشک نگه دارید ، بپرسید . پزشک و جراح شما بهتر از هر فرد دیگری شرایط شما را می داند ، پس همواره به توصیه های پزشکتان توجه کافی را داشته باشید .


شما عزیزان می توانید جهت دریافت مشاوره زخم و رزرو نوبت از شنبه تا پنجشنبه، ۹ صبح الی ۷ شب با شماره تلفن ۰۹۱۲۸۳۹۴۹۲۲ تماس حاصل فرمایید.

کلینیک زخم پلاس: تهران، جنت آباد، خیابان شهید کبیری طامه (شاهین شمالی)، تقاطع خیابان بهار و امام حسین (ع)، بیمارستان فوق تخصصی عرفان نیایش، طبقه MZ، کلینیک تخصصی زخم و استومی


کلینیک زخم پلاسمشاهده نوشته ها

Avatar for کلینیک زخم پلاس

کلینیک زخم پلاس، با بهره‌گیری از مجرب‌ترین درمانگران زخم کشور و اولین مولف درسنامه روش‌های نوین درمان زخم، در صورت نیاز، همواره مشتاق کمک به شما عزیزان گرامی است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *