به طور کلی تا چه اندازه با فواید استفاده از پانسمان کلاژن آشنایی دارید؟ آیا می دانید که پانسمان کلاژن برای پاسخگویی به نیازهای درمانی بیماران مانند مراقبت از زخم ها بسیار مفید واقع می شود؟
طی تحقیقات انجام شده از وب سایت مراکز پزشکی معتبر، بیان شده است که پانسمان کلاژن برای ترمیم انواع متفاوتی از زخم ها مناسب هستند.
علاوه بر آن پانسمان فوق در اندازه های مختلف، با خاصیت ارتجاعی بالا و بافتی نرم و مرطوب، به کاهش تحریک و ناراحتی در بیماران کمک مؤثری می کند.
طبق بیانات ارزشمند متخصصان و محققان در این باره، باید بگوییم که پانسمان کلاژن از بروز عوارض بیولوژیکی تا حد لامکان می کاهد و البته مانع از تجمع باکتری های ساکن در محل زخم می شود.
ما در این مقاله قصد داریم همه چیز در رابطه با پانسمان کلاژن را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. پس ادامه مطلب را از دست ندهید.
عملکرد پانسمان کلاژن در ترمیم زخم
به طور حتم می دانیم که پانسمان کلاژن در بهبود زخم های مزمن یا عمیق تأثیرات قابل توجهی را از خود نشان داده است.
اما نکته اصلی این است که چه تفاوت عمده ای بین عملکرد مستقیم پانسمان های کلاژن و سایر پانسمان ها وجود دارد.
طبق مطالعاتی که در این راستا انجام شد، کلاژن یک نوعی از پروتئین ساختاری معرفی شده است که مقادیر بسیار زیادی از آن در پوست یافت می شود.
در نتیجه این که میزان پروتئین بدن شما چقدر است؟ در این مسیر درمانی نقش بسیار مهمی را ایفا می کند.
پیرو همین موضوع باید بگوییم که قرارگرفتن پانسمان کلاژن در محل زخم، منجر به تولید کلاژن می شود و بعد از آن پیشرفت چشمگیری را درهمه چیز در رابطه با پانسمان کلاژن ترمیم بافت آسیب دیده نظاره گر خواهیم بود.
به همین خاطر باید بگوییم که کلاژن ها به علت خاصیت چسبندگی، منجر به اتصال بافت ها و سلول های مختلف به یکدیگر می شوند.
بدین ترتیب این ویژگی با منشأ حیوانی بخش های بسیاری از جمله فیبرهای سفیدپوست، تاندون ها، استخوان ها و بافت های رابط را تشکیل می دهد.
علاوه بر آنچه بیان کردیم تکنولوژی های استفاده شده در پانسمان های مدرن که دارای کلاژن هستند، باعث رشد هر چه سریع تر در بافت ها و تولید مجدد مواردی مانند اتولیتیک، آنزیوژنز و ایتلیالیزاسیون می شوند.
با ما همراه شوید تا با آگاهی از همه چیز در رابطه با پانسمان کلاژن اسرار نهفته در بازسازی و ترمیم انواع زخم ها توسط کلاژن را فاش کنیم.
کلاژن و بازسازی انواع زخم ها
همان طور که می دانیم سالانه در سراسر دنیا افراد بسیاری به انواع زخم های مزمن گرفتار هستند.
بنا به اطلاعات به دست آمده درباره زخم های مزمن باید بگوییم که بسیاری از این نوع زخم ها به طور معمول در زمان التهاب، آنزیم های پروتئولیتیک را تولید می کنند.
در نتیجه با ملتهب شدن بیشتر زخم ها و تولید بالاتر آنزیم های یاد شده، سرعت بهبودی نیز ارتقا می یابد.
البته همین جا است که استفاده از کلاژن خاص، با مقادیر زیادی از PHMB، زخم های مزمن را التیام می بخشد.
در واقع از طریق این تکنیک، نه تنها اثر ضدمیکروبی پایداری ایجاد می شود، بلکه بدن نیز مقاومت بیشتری در برابر آنزیم های مخرب از خود نشان خواهد داد.
زیرا کلاژنی که داخل این پانسمان ها وجود دارند با جذب فیبر، پلاست و رسوب بیشتر کلاژن در بستر زخم ها، به احیا و بازسازی زخم ها بسیار نقش کلیدی ایفا می کنند.
آیا پانسمان کلاژن انواع مختلفی دارند؟
حتم داریم که تا به اینجای مقاله این سؤال برای شما پیش آمده است که آیا پانسمان کلاژن در انواع متفاوت هستند؟ در صورتی که پاسخ این سؤال مثبت است هر کدام از آن ها برای چه زخم هایی مورد استفاده قرار می گیرند؟
طی تحقیقات انجام شده کلاژن موجود در این پانسمان ها از نظر نوع و منبع متفاوت هستند.
به این صورت که در برخی از نمونه ها حاوی کلاژن بومی (نوع ۱) و در سایر حاوی کلاژن بازسازی شده (ژلاتین) هستند.
بنا به جستجوهایی که از وب سایت های معتبر به عمل آمد، به طورکلی پانسمان های کلاژن از منابعی نظیر ماهی، خوک و گاو مشتق شده اند.
در حقیقت پانسمان های کلاژن با جذب ترشحات اضافی در زخم و برقراری رطوبت مورد نیاز، محیط مناسب را برای ترمیم فراهم کرده و روند بهبودی را سرعت می دهند.
ناگفته نماند که پانسمان های یاد شده در اکثر زخم های مزمن از جمله سوختگی، دیابت و عمل های جراحی نیز مورداستفاده قرار می گیرند.
شرایط انتخاب یک پانسمان مناسب
قبل از هر چیز باید توجه کنیم که غالباً هر زخمی دارای درصدی از آلودگی است. پس در چنین حالتی با رشد هر چه بیشتر باکتری در محل زخم، امکان بروز عفونت نیز بیشتر خواهد شد.
بنابراین انتخاب یک پانسمان صحیح می تواند در تسریع بهبودی زخم ها نقش عمده ای را ایفا کنند. در ادامه به برخی از ویژگی های بارز در این باره پرداخته ایم.
- همان طور که می دانیم چسبیدن پانسمان به محل زخم، روند بهبودی را تضعیف می کند. در نتیجه یکی از مهم ترین عوامل در گزینش پانسمان ها این است به راحتی از سطح زخم جدا شوند.
- یکی دیگر از فاکتورهای ضروری در پانسمان منتخب، عاری بودن از هرگونه مواد غیرسمی است.
- لازم به ذکر است که پانسمان ها باید بتواند ترشحات اضافی را جذب کنند، در حالی که رطوبت موردنیاز در زخم را نیز بتواند فراهم کنند.
- در خصوص انتخاب نوع پانسمان نیز باید بگوییم که در دسترس و مقرون به صرفه بودن آن نیز اهمیت ویژه ای برای مصرف کنندگان دارد.
موارد استفاده از پانسمان کلاژن
بنا به تحقیقات انجام شده به طور معمول از پانسمان کلاژن برای زخم های مزمن استفاده می شود که پروسه درمانی طولانی تری را نیز می طلبد.
به عبارت کلی انواع پانسمان کلاژن در زخم های جراحی و مواردی که به شریان های اصلی آسیب وارد شده و میزان تراوش بالا است مورد استفاده قرار می گیرند.
علاوه بر موارد فوق چنانچه افراد با زخم هایی مانند دیابتی، وریدی، سایش شدید سطح پوست و سوختگی های درجه یک یا دو روبه رو شوند، عموما با توصیه پزشک یا متخصص از پانسمان کلاژن استفاده خواهد شد.
فواید شگفت انگیز پانسمان کلاژن
همان طور که در متن مقاله درباره پانسمان کلاژن به گفتگو پرداختیم، در واقع پانسمان مذکور با ایجاد بستری مناسب به فرایند رشد و تولید بافت های پوستی تازه کمک می کند.
به این ترتیب که با فراهم کردن رطوبت کافی در بافت زخمی، به نوعی یک مانع ضد باکتریایی را تشکیل می دهد.
یکی از مواردی که شاید همه ما با آن آشنا هستیم، این است که زخم ها عموماً به پانسمان می چسبند.
اما در این باره باید بگوییم که پانسمان کلاژن با داشتن منافذ زیر و جریان مستقیم اکسیژن، مانع از چسبیدن به بافت آسیب دیده می شود.
در حقیقت پانسمان کلاژن در انواع مختلف مانند خمیر، پودر یا ژله ای روی زخم ها مورد استفاده قرار می گیرند.
یکی دیگر از فواید مهم پانسمان های کلاژن در درمان زخم ها این است که با تولید فیبروپلاست ها (تولیدکننده های پوستی) با ایجاد و حفظ دمای مناسب، روند درمانی را سرعت می بخشند.
کاربرد پانسمان کلاژن توسط خود بیماران
در راستای بررسی همه چیز در رابطه با پانسمان کلاژن باید خاطرنشان کنیم که برای درمان اولیه در انواع زخم های مزمن، مراجعه به پزشک یا متخصص اکیدا توصیه می شود.
البته این را هم بگوییم که در مواردی مانند زخم های خشک، سوختگی های درجه سه و انواع آلرژی های حاد استفاده از پانسمان کلاژن به هیچ وجه پیشنهاد نمی شود.
بنابراین پزشک مربوطه در مراجعه اولیه، کاربرد و نحوه تعویض پانسمان کلاژن را به بیماران آموزش می دهد.
لازم به ذکر است در مواردی که بیماران تعویض پانسمان را با تجویز پزشک انجام می دهند، باید رعایت موارد بهداشتی و دستورالعمل های وی را نیز به خاطر بسپارند.
چرا که تنها در این صورت است که با تعویض پانسمان در بازه های زمانی توصیه شده، روند درمانی با سرعت بیشتری انجام خواهد شد.
کلام پایانی
ما در این مبحث تلاش کردیم تا همه چیز در رابطه با پانسمان کلاژن را برای شما عزیزان بازگو کنیم.
البته محققان و متخصصان با تولید و تلفیق روش های نوین به دنبال اکتشافات جدیدی در راستای ایجاد پانسمان های کلاژن هستند.
البته توجه به این نکته ضروری است که حتماً از پزشک معالج خود درباره زمان استفاده، تعویض و نحوه پانسمان کلاژن مشورت و راهنمایی های لازم را بگیرید.
این را هم بگوییم که امروزه با استفاده از پانسمان های کلاژن، سرعت ترمیم و بازسازی زخم های مزمن و مدت زمان بستری بیماران در بیمارستان نیز تا حد زیادی کاهش یافته است.
شما عزیزان می توانید جهت دریافت مشاوره زخم و رزرو نوبت از شنبه تا پنجشنبه، ۹ صبح الی ۷ شب با شماره تلفن ۰۹۱۲۸۳۹۴۹۲۲ تماس حاصل فرمایید.
کلینیک زخم پلاس: تهران، جنت آباد، خیابان شهید کبیری طامه (شاهین شمالی)، تقاطع خیابان بهار و امام حسین (ع)، بیمارستان فوق تخصصی عرفان نیایش، طبقه MZ، کلینیک تخصصی زخم و استومی
بدون دیدگاه