دیابت یکی از مهم ترین مشکلات سلامتی جوامع در طول تاریخ بوده است. دیابت یک بیماری مزمن است که هیچ درمانی ندارد اما با مراقبت خوب قابل کنترل است. مهم نیست که چقدر سطح قند خون تحت کنترل باشد ، عوارض طولانی مدت ناشی از بیماری اجتناب ناپذیر است. بیشتر این موارد مربوط به گردش خون است. این موارد شامل نفروپاتی در کلیه ها ، رتینوپاتی در چشم ، نوروپاتی در دست ها و پاها و سندرم پای دیابتی است.
دلیل ۲۰٪مراجعه کننده گان بیماران دیابتی به کلینیک زخم مشکلات پا است. مشخص شده است که ۵۰٪ قطع عضو پا در جامعه ما در بیماران دیابتی است. هدف یک متخصص زخم ، ارائه خدمات بهداشتی پیشگیرانه برای سالم نگه داشتن پا در بیمار دیابتی یا کاهش مشکلات پا است.
دلیل ایجاد سندرم پای دیابتی را می توان در دو عنوان اصلی ارزیابی کرد:
اختلال در اعصاب محیطی (نوروپاتی):
نوروپاتی دیابتی به عنوان اصلی ترین علت ایجاد زخم در پای بیماران دیابتی نشان داده شده است. گرچه نوروپاتی می تواند به طریق مختلف در بیماران دیابتی رخ دهد ، اما شایع ترین شکل ابتدا پا است. ابتدا سوزن سوزن شدن و بی حسی در انگشتان پا احساس می شود. در حالی که این شکایات در آغاز گاه به گاه به وجود می آیند ، اما با گذشت زمان دائمی می شوند.
بعد از مدت ها شکایات روی پا آنقدر زیاد می شود که بیماران دیگر قادر به احساس فشردن کفش ، درجه دمای آب و آسیب هایی که در پاها ایجاد می شود ، نمی شوند.
ترشح هزاران غده عرق در پاها کاهش یافته و در روند مداوم متوقف می شود. به دلیل آسیب دیدن شبکه عصبی ، غده عرق که قادر به تحریک نیست ، به طور فعال کار نمی کند و خشکی کف پا رخ می دهد.
رطوبت کف پا به دو دلیل در یک بیمار دیابتی مهم است:
- رطوبت باعث کاهش اثر گرما در اثر اصطکاک در هنگام تماس پا با کفش یا زمین می شود. این هم از تشکیل پینه ، تاول زدن جلوگیری می کند.
- رطوبت قابلیت ارتجاعی پوست پا و کف را افزایش می دهد. از ایجاد ترک و پارگی جلوگیری می کند.
در بیماران دیابتی مبتلا به نوروپاتی ، پوست پای بیماران خشک است ، بنابراین ممکن است ترک ، پارگی و پینه روی پوست ایجاد شود.
در بیماران دیابتی ، نوروپاتی نه تنها باعث کاهش تعریق در پا می شود بلکه باعث آسیب اعصاب حسی نیز می شود. بیمار دیابتی با آسیب اعصاب حسی ممکن است فشار کفش را احساس نکند. بیمار نمی تواند شی فرو رفته در پا را احساس کند و زندگی خود را به مدت طولانی به این روش ادامه می دهد. به خصوص افراد مسنی که توانایی حرکتی آنها کم شده است ممکن است این مسئله را تا زمانی که دچار عفونت عمیق در پاها نشوند ، متوجه نشوند.
بیمار دیابتی مبتلا به نوروپاتی در پا ممکن است با بریدگی عمیق هنگام کوتاه کردن ناخن ها به بافت آسیب برساند.
بسته به فرد مبتلا به دیابت ، معاینات پا توسط متخصص ممکن است خطرات احتمالی آینده فرد را به تأخیر بیندازد یا از آن جلوگیری کند.
مواردی که بیمار مبتلا به دیابت باید به آنها توجه داشته باشد:
- مهم است که از پاها در برابر ضربه محافظت کنید ، بنابراین ویژگی های کفش شما باید بدون توجه به زیبایی انتخاب شود.
- قسمت داخلی کفش قبل از پوشیدن باید با دست بررسی شود. آیا سنگریزه ای داخل کفش وجود دارد
- جوراب ها نخی ، رنگ روشن ، بدون درز باشد و نباید مچ پا را فشار دهد.
- در جوراب های رنگ روشن می توانید جسم تیز فرورفته در پا را که باعث خونریزی می شود به راحتی ببینید.
- نگذارید پاها زیاد با گرما تماس بگیرند. مانند اجاق گاز ، کیسه آب گرم ، نگه داشتن پا در آب گرم
- اگر پای شما خیلی سرد است ، می توانید چند جفت جوراب را که ابتدا با اتو گرم کرده اید روی هم بپوشید.
- ناخن های خود را عمیق کوتاه نکنید.
- از محصولات اسیدی خریداری شده از داروخانه برای پینه روی انگشتان یا کف پا استفاده نکنید.
- پاها را مرطوب کنید. برای این کار فقط از مرطوب کننده استفاده کنید.
- هر زمان پاهای شما خیس است (مانند استحمام ، وضو گرفتن) ، آنها را از جمله بین انگشتان را خشک کنید.
آسیب در ساختارهای عروقی (آنژیوپاتی):
“عوامل محرک” بسیاری وجود دارد که باعث ایجاد زخم پا با اعصاب و عروق آسیب دیده می شود. در میان آنها ، رایج ترین موارد عبارتند از:
- کفش نامناسب
- سوختگی ها
- اشیا تیز مانند شن ، ناخن
- اختلالات ناخن ، پینه و ترک های پوست
بیماران دیابتی باید توجه ویژه ای به پاهای خود داشته باشند ، تغییر شکل ناخن در بیماران دیابتی وضعیت غیرطبیعی نیست. اما این وضعیتی است که نیاز به توجه دارد. بیمار ممکن است به دلیل اختلال در گردش خون فرورفتگی ناخن را احساس نکند و عفونت در آنجا ایجاد شود و منجر به درمان های شدید و طولانی مدت شود. به همین دلیل ، در بیماران دیابتی ناخن و فرورفتگی ناخن بسیار مهم است.
Source: www.deryacoban.com
شما عزیزان می توانید جهت دریافت مشاوره زخم و رزرو نوبت از شنبه تا پنجشنبه، ۹ صبح الی ۷ شب با شماره تلفن ۰۹۱۲۸۳۹۴۹۲۲ تماس حاصل فرمایید.
کلینیک زخم پلاس: تهران، جنت آباد، خیابان شهید کبیری طامه (شاهین شمالی)، تقاطع خیابان بهار و امام حسین (ع)، بیمارستان فوق تخصصی عرفان نیایش، طبقه MZ، کلینیک تخصصی زخم و استومی
بدون دیدگاه