امروزه با پیشرفت علم و همچنین با کمک تکنولوژی، اکثر مشکلات و بیماری ها قابل حل هستند و دیگر مثل گذشته اینگونه نیست که هر مشکل و عارضه ای کشنده باشد، مگر بیماری های بسیار نادر.
دنیای جراحی هم از این قاعده مستثنی نیست و تقریبا اکثر بخش های مختلف بدن انسان قابل جراحی و پیوند زدن هستند. اما یکی از جالب ترین و کاربردی ترین جراحی ها، پیوند انگشت است.
در ادامه این نوع پیوند را با جزئیات کامل برایتان توضیح میدهیم، همچنین هر آنچه باید در این باره بدانید را به طور مفصل شرح خواهم داد پس تا انتها با دقت این مقاله را بخوانید.
پیوند انگشت چیست؟
پیوند انگشت یک گزینه درمانی برای افرادی است که یک یا تعدادی از انگشتشان را به هر دلیلی از دست داده اند. در این پیوند، شما یک یا چند انگشت یک فرد دیگر را دریافت میکنید.
پیوند انگشت میتواند کیفیت زندگی شما را بهبود بخشد و بسیاری از مشکلات شما را حل کند. انجام عمل جراحی مستلزم تعهد مادام العمر به درمان است. شما باید داروهای خاصی از جمله سرکوب کننده های ایمنی را مصرف کنید. همچنین برای بررسی وضعیت دست های اهداکننده خود، قرار ملاقات های معمول فیزیوتراپی و مراقبت های بهداشتی زیادی خواهید داشت.
عوامل مهم برای پیوند انگشت
پیوند انگشت برای بهبود کیفیت زندگی و ایجاد عملکرد و احساس در دستان جدید فردی است که پیوند را انجام میدهد. جراحان هنگام تطبیق دست بیمار با دست اهداکننده برای پیوند انگشت، موارد زیر را در نظر میگیرند:
- گروه خونی
- نوع بافت
- رنگ پوست
- سن اهداکننده و گیرنده
- جنسیت اهدا کننده و گیرنده
- اندازه دست
- حجم عضلانی
پیوند انگشت چطور انجام میشود؟
جراحی پیوند انگشت کمی پیچیده است و شامل تثبیت استخوان، اتصال مجدد عروق و وریدها و ترمیم تاندون ها و اعصاب میشود. این فرآیند می تواند از ۸ تا ۱۲ ساعت یا بیشتر طول بکشد.
پیوند انگشت به یک تیم بزرگ از جراحان اختصاصی نیاز دارد که همگی در جراحی دست و اندام فوقانی و یا میکروسرجری متخصص هستند. مهمترین بخش فرآیند بهبودی از نظر عملکرد طولانی مدت، بازسازی عصب است که پس از اتصال اعصاب بین گیرنده و انگشت اهدایی آغاز میشود.
برای التیام، یک عصب، باید دوباره در محل آسیب وصل شود. هنگامی که این اتفاق میافتد، رشته های عصبی در داخل اعصاب متصل در محل ترمیم عصب، به سمت قسمت جدید بدن، با حداکثر سرعت یک اینچ در ماه شروع به رشد میکنند. اندام جدید بسته به بخشی از بدن که در آن است، تقریباً در عرض ۳ تا ۱۸ ماه باید سیگنالهای عصبی را بازیابی کند.
عصب در حال رشد، از عصب دهنده به عنوان داربست استفاده میکند. همانطور که عصب به سمت اندام جدید رشد میکند، میتواند ساختارهایی را که با آن مواجه میشود تحریک کند.
بنابراین، بیماران ممکن است احساس سوزش یا گزگز خفیفی را تجربه کنند. با گذشت زمان، گروههایی از ماهیچهها شروع به عصبسازی مجدد (رشد مجدد اعصاب) میکنند تا زمانی که کل اندام بتواند کار کرده و عملکردی داشته باشد.
مراقبت های بعد از پیوند انگشت
- قرار ملاقات های منظم با پزشکان و جراحان پیوندتان
- فیزیوتراپی منظم
- مصرف روزانه داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی و مدیریت عوارض جانبی داروها
- مراقبت های بعدی را با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی اولیه خود برای غربالگری های معمول سلامت انجام دهید
شما توسط یک تیم پیوند ارزیابی خواهید شد. افراد مبتلا به قطع عضو در ناحیه وسط بازو یا پایین ممکن است برای پیوند در نظر گرفته شوند. برای قرار گرفتن در اولویت برای انجام پیوند انگشت اقداماتی لازم است که شامل موارد زیر میشود:
- گذراندن یک معاینه فیزیکی جامع که شامل عکسبرداری با اشعه ایکس، آزمایش خون و سایر معیارهای سلامت جسمی است
- گذراندن یک ارزیابی سلامت روانی و عاطفی که مهارت های مقابله، حمایت خانوادگی و اجتماعی و توانایی مدیریت مراقبت های پس از پیوند را بررسی میکند
- سابقه بیماری مزمن عصبی مانند نوروپاتی محیطی را نداشته باشید
- هیچ مشکل پزشکی جدی مانند دیابت، بیماری کلیوی، بیماری قلبی یا سرطان های غیر قابل درمان نداشته باشید
- اخیرا هیچگونه عفونت جدی نداشته اید
- سیگاری نباشید
- عدم استفاده از الکل یا مواد مخدر غیرقانونی
- تکمیل کردن یک ارزیابی مالی از هزینه های مراقبت پس از پیوند انگشت
آماده شدن برای پیوند انگشت
هنگامی که برای پیوند انگشت تأیید شدید، در لیست انتظار برای انگشت یا حتی دست اهداکننده قرار میگیرید. زمان انتظار شما میتواند غیرقابل پیشبینی باشد، زیرا معمولاً مشخص نیست که چه زمانی انگشت اهداکننده یا انگشت هایی که با نیازهای شما مطابقت دارند در دسترس خواهند بود.
در این بین، تا حد امکان برای پیوند آماده شوید. آماده سازی شامل این موارد میشود:
۱.بازدید از کلینیک پیوند
برای آزمایش خون و ارزیابی مداوم آمادگی پیوند خود به قرارهای دوره ای با تیم پیوند خود نیاز دارید.
۲. تمرینات تقویتی، در صورت توصیه
فیزیوتراپیست ها برای افزایش قدرت و انعطاف پذیری بازوها قبل از پیوند با شما همکاری میکنند.
۳. ترتیب دادن سفر و اسکان
تیم پیوند شما از شما میخواهد که در مکانی بمانید که حداکثر ۱۰ ساعت به بیمارستانی است که در آن پیوند خود را انجام می دهید فاصله داشته باشد. پس از پیوند، معمولاً باید چندین ماه در نزدیکی تیم پیوند خود بمانید. تیم پیوند شما ممکن است توصیه هایی برای اقامت طولانی مدت در صورت نیاز داشته باشد.
۴. ارتباط با تیم پیوند خود
اگر تغییراتی در مراقبت های پزشکی خود دارید، از جمله تغییر داروها، انتقال خون یا تشخیص بیماری مزمن، بلافاصله به تیم پیوند خود اطلاع دهید. همچنین مطمئن شوید که هر گونه تغییر در آدرس، شماره تلفن یا اطلاعات تماس خانواده خود را اعلام کنید.
آنچه در طول پیوند انگشت انجام میشود
جراحی پیوند دست یک عمل پیچیده است که ممکن است ۱۸ تا ۲۴ ساعت طول بکشد. تیمی از جراحان جراحی شما را انجام میدهند و بهروزرسانیهای دورهای در مورد نحوه پیشرفت جراحی شما به خانواده شما ارائه میشود.
هنگامی که دست اهداکننده برای اتصال به بازوی شما آماده شد، جراحان ابتدا استخوان های شما را با استفاده از صفحات فلزی کوچک به استخوان های دست اهداکننده متصل می کنند. سپس جراحان شما از بخیه های مخصوص برای چسباندن رگ های خونی، اعصاب و تاندون ها استفاده می کنند.
همچنین جراحان از میکروسکوپ مخصوص اتاق عمل برای قرار دادن بخیه ها استفاده میکنند. هنگامی که تمام قسمت های دست اهدا کننده و بازوی گیرنده متصل شد، پوست بسته میشود.
آنچه بعد از پیوند انگشت انجام میشود
پس از جراحی، شما در بخش مراقبت های ویژه (ICU) بستری خواهید شد. تیم مراقبت های بهداشتی شما عملکرد دست یا انگشت های اهدا کننده را بررسی میکند و از شما خواسته میشود که سعی کنید انگشتان خود را حرکت دهید. این امکان وجود دارد که اتاقی که در آن میمانید در دمای بالاتری نگهداری شود تا گردش خون در دست یا دست های اهداکننده شما تقویت شود.
هنگامی که به اندازه کافی پایدار شدید و توانستید ICU را ترک کنید، به اتاق بیمارستان دیگری منتقل خواهید شد. میتوانید انتظار داشته باشید که پس از پیوند به مدت۷ تا ۱۰ روز در بیمارستان بمانید.
تیم مراقبت های بهداشتی به شما کمک می کند تا درد خود را پس از پیوند کنترل کنید. مهم است که به تیم خود اطلاع دهید که درد شما چقدر جدی است، زیرا مدیریت درد میتواند سرعت بهبودی شما را افزایش دهد.
یک متخصص درمانگر دست نیز در مدتی که در بیمارستان هستید، روی فیزیوتراپی با شما کار خواهد کرد. او تمریناتی را به شما آموزش می دهد تا زمانی که انگشت عملکردی داشته باشد.
طبیعی است که پس از جراحی، نگرانی های عاطفی داشته باشید. ممکن است در خوابیدن و سازگاری با روال جدید مراقبت از انگشت اهداکننده مشکل داشته باشید. اگر نگرانی عاطفی دارید با اعضای تیم پیوند خود صحبت کنید.
کلام آخر
از آنجایی که پیوند انگشت یک روش نسبتاً جدید است، پیشبینی نتایج عمل شما دشوار است. پیروی دقیق از برنامه مراقبت پس از پیوند میتواند شانس شما را برای بازیابی هرچه بیشتر عملکرد ممکن افزایش دهد.
و از طرفی ماهر بودن تیم جراحی و پیوند شما هم تاثیر مستقیمی بر نتیجه پیوند انگشت شما دارند پس حتما سعی کنید برای پیوند به بهترین ها مراجعه کنید.
شما عزیزان می توانید جهت دریافت مشاوره زخم و رزرو نوبت از شنبه تا پنجشنبه، ۹ صبح الی ۷ شب با شماره تلفن ۰۹۱۲۸۳۹۴۹۲۲ تماس حاصل فرمایید.
کلینیک زخم پلاس: تهران، جنت آباد، خیابان شهید کبیری طامه (شاهین شمالی)، تقاطع خیابان بهار و امام حسین (ع)، بیمارستان فوق تخصصی عرفان نیایش، طبقه MZ، کلینیک تخصصی زخم و استومی
بدون دیدگاه