۵ دلیل عمده ایجاد زخم های پای دیابتی و جلوگیری از ایجاد زخم
اگر دچار دیابت باشید، میزان قند خونتان بالاتر از حد طبیعی است. با گذشت زمان، این موضوع می تواند عوارض جانبی دیگری در عملکردهای بدن، به خصوص درون پاها ایجاد کند. در واقع زخم پای دیابتی، زخم های باز هستند که برای حدود ۱۵ درصد از بیماران دیابتی رخ می دهد و علت اصلی قطع عضو اندام تحتانی در کشور اند. برای یادگیری پنج علت اصلی ایجاد زخم پای دیابتی مزمن و همچنین اطلاع در مورد چگونگی پیشگیری از عوارض جانبی زخم های پای دیابتی قبل از ایجاد به مطالعه این مقاله ادامه دهید.
- سطح قند خون بالا
دیابت یک بیماری متابولیک است که باعث افزایش سطح گلوکز خون می شود. سطح قند خون افزایش یافته، آرتریت های بدن را تشدید می کند و رگ های خونی را باریک می نماید. در نتیجه انتقال خون و اکسیژن مورد نیاز برای حمایت از توانایی های طبیعی بهبود بدن دچار مشکل می شود.
- گردش خون ضعیف
افراد مبتلا به دیابت در معرض خطر ابتلا به بیماری شریانی محیطی (PAD) هستند. بیماری شریانی محیطی شرایطی است که طی آن جریان خون به پاها دچار محدودیت می شود. بیماری شریانی محیطی برای کسانی که مبتلا به زخم های مزمن هستند، به ویژه زخم های پای دیابتی، مشکلات زیادی را ایجاد می کند چرا که می تواند به طور جدی قدرت بدن برای بهبود زخم را تحت تاثیر قرار دهد. اگر بیماری شریانی محیطی بدون درمان باقی بماند، می تواند به قطع عضو اندام منجر شود.
- آسیب دیدگی اعصاب
سطح قند خون کنترل نشده می تواند در افراد مبتلا به دیابت منجر به آسیب عصبی شود. نوروپاتی دیابتی یک بیماری از خانواده بیماری عصبی است که موجب از دست دادن حس، از جمله توانایی احساس درد می شود. برای کسانی که دچار آسیب عصبی هستند، زخم های کوچک، تاول و یا زخم جراحی بر روی پا می توانند بدون توجه مانده و درمان نشوند، که این موضوع منجر به عفونت و ایجاد تداخل در بهبود زخم های پای دیابتی می شود.
- مشکلات سیستم ایمنی
یکی از نقش های سیستم ایمنی بدن، پاک کردن بافت مرده و آسیب دیده و ساختن سلول های جدید پوست در زمان ایجاد یک زخم یا آسیب دیدگی است. دیابت می تواند عملکرد سیستم ایمنی بدن را آهسته کند و همچنین بر توانایی بدن برای ارسال گلبول های سفید خون برای مبارزه با باکتری ها به یک زخم پای دیابتی تاثیر گذارد.
- عفونت
از آنجا که بیماران دیابتی دارای سیستم ایمنی ضعیف تری هستند، بدن آنها به ایجاد عفونت حساس تر است. در بیماران دیابتی زخم معمولی می تواند گسترش یابد و زخم های پای دیابتی مزمن ایجاد نماید.
نکاتی برای جلوگیری از زخم های پای دیابتی
بهترین راه برای جلوگیری از بروز زخم های پای دیابتی، جلوگیری از ایجاد زخم از ابتدا است. گزارش شده است که می توان از نیمی از قطع عضوهای انگشت پا، قطع عضو جزئی پا و پا با مراقبت روزانه از پا جلوگیری نمود.
- پاهای خود را روزانه بازرسی کنید
توصیه می شود که افرادی که مبتلا به دیابت هستند، هر روز برای هرگونه بریدگی، تاول، پینه، لکه های قرمز، تورم و سایر اختلالات پاهای خود را بازرسی می کنند. به طور منظم ناخن های پا را به طور مستقیم برای جلوگیری از فرو رفتن ناخن در گوشت کوتاه نمایید. اگر نمی توانید پاهای خود را ببینید یا به پاها رسیدگی کنید، از یک آینه استفاده کرده یا از پزشک، عضو خانواده یا مراقب کمک بگیرید. علاوه بر آزمون روزانه، حداقل یکبار در سال برای چک کردن پای خود به پزشک مراجعه نمایید.
- از پای خود در مقابل عفونت مراقبت کنید
شستن هر روزه پا بخش مهمی از روند مراقبت از پای دیابتی شما است. پای خود را با آب ولرم (نه داغ که موجب تاول و سوختگی شود) به صورت روزانه بشویید و سپس پا را کاملا خشک کنید. پس از خشک کردن پا از لوسیون مرطوب کننده یا کرم را رو و کف پا استفاده کنید. لوسیون را بین انگشتان پا نمالید، چرا که اینکار می تواند رشد باکتری را افزایش دهد. پوشیدن جوراب و کفش را، حتی زمانی که در منزل هستید برای جلوگیری از پا گذاشتن روی شی ای تیز و زخمی شدن، فراموش نکنید.
- دیابت خود را مدیریت کنید
تحت کنترل نگه داشتن سطح قند خون، فشار خون و کلسترول می تواند از ایجاد بسیاری از عوارض مربوط به دیابت، از جمله زخم های پای دیابتی مزمن جلوگیری کند. با پزشک خود کار کرده تا برنامه ی خود مراقبتی دیابت برای داشتن رژیم غذایی سالم، ورزش منظم، نظارت بر قند خون، ترک سیگار و مصرف داروها مطابق دستور تجویز شده ایجاد نمایید.
توصیه نهایی ما:
هرگز در مورد زخم های پای دیابتی و سایر زخم های مرتبط با دیابت ریسک نکنید. اگر نشانه های عفونت را می بینید، حتما به متخصصین زخم مراجعه نمایید. همچنین هر چه سریع تر زخم خود را درمان کنید، احتمال ایجاد عفونت کاهش می یابد.
source: unitypoint.org
شما عزیزان می توانید جهت دریافت مشاوره زخم و رزرو نوبت از شنبه تا پنجشنبه، ۹ صبح الی ۷ شب با شماره تلفن ۰۹۱۲۸۳۹۴۹۲۲ تماس حاصل فرمایید.
کلینیک زخم پلاس: تهران، جنت آباد، خیابان شهید کبیری طامه (شاهین شمالی)، تقاطع خیابان بهار و امام حسین (ع)، بیمارستان فوق تخصصی عرفان نیایش، طبقه MZ، کلینیک تخصصی زخم و استومی
بدون دیدگاه