زخم فشار چیست؟
زخم های فشار نیز به عنوان زخم بستر و زخم های decubitus شناخته می شوند. این زخم ها می تواند زخم های بسته یا باز باشد. آنها اغلب بعد از مدت طولانی نشستن یا دراز کشیدن در یک موقعیت تشکیل می شوند. عدم گردش خون در قسمتهایی از بدن به بافت های اطراف آسیب می رساند.
زخم های فشار به طور عمده بر روی پوستی شکل می گیرند که نواحی استخوانی بدن را در بر می گیرد. مکان های مشترک ایجاد زخم بستر شامل موارد زیر است:
پشت سر
شانه ها
کمر
آرنج
باسن
مچ پا
پاشنه
اگر دچار زخم فشار هستید ، ممکن است متوجه شوید که آنها در چهار مرحله شکل می گیرند. این مراحل مبتنی بر میزان عمق زخم و درد است. در بعضی موارد شدید ، دو نوع زخم فشار وجود دارد که نمی توانند در یکی از چهار مرحله قرار گیرند:
*زخم های مشکوک به آسیب عمیق
*زخمهای بی ثبات
مراحل زخم فشار و درمان
زخم های فشار بر اساس سطح آسیب بافتی به چهار مرحله تقسیم می شوند. این مراحل به پزشکان کمک می کند تا بهترین روند درمانی را برای بهبودی سریع تعیین کنند. اگر این مشکل خیلی زود تشخیص داده شده و به درستی درمان شود ، این زخم ها می توانند در عرض چند روز بهبود پیدا کنند.
مرحله ی ۱
مرحله اول خفیف ترین مرحله است. در این مرحله لایه بالایی پوست شما که معمولاً به رنگ قرمز است درگیر می شود. در این مرحله ، زخم هنوز باز نشده است. ناحیه آسیب دیده ممکن است قابل لمس باشد. در این مرحله هیچگونه شکستگی در سطح و هیچگونه خونریزی وجود ندارد. همچنین ممکن است سوزش یا خارش خفیفی را تجربه کنید.
در این مرحله ممکن است متوجه شوید که ناحیه ای از پوست قرمز رنگ است و هنگامی که آن را محکم فشار می دهید پوست شما کمرنگ نمی شود. این بدان معنی است که در جریان خون یک وقفه وجود دارد و یک زخم در حال شکل گیری است. بافت و رنگ زخم در این مرحله نسبت به بافتهای طبیعی اطراف متفاوت خواهد بود.
درمان
اولین قدم برای درمان زخم در این مرحله از بین بردن فشار از ناحیه است. هرگونه فشار اضافی می تواند باعث شود که سطح پوست شکسته شود و زخم ایجاد شود. اگر دراز کشیده اید ، موقعیت خود را تغییر دهید یا از بالش و پتو به عنوان بالشتک اضافی استفاده کنید.
همچنین تمیز و خشک کردن ناحیه آسیب دیده برای کاهش آسیب بافت مهم است. به خوبی هیدراته بمانید و غذاهای پر از کلسیم ، پروتئین و آهن را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. این غذاها به سلامتی پوست کمک می کنند.
اگر زود درمان شود ، ایجاد زخم در مرحله یک می تواند در حدود سه روز بهبود یابد.
مرحله ۲
در مرحله دوم ، به احتمال زیاد شما کمی درد در محل زخم خواهید داشت. در ناحیه درگیر درد لایه های بالای پوست و لایه های زیر پوست شکسته شده اند. این مرحله معمولاً زخم کم عمق و باز ایجاد می کند و ممکن است متوجه زهکشی از محل شوید یا در برخی موارد ممکن است متوجه نشوید.
زخم مرحله ۲ ممکن است مانند یک تاول پر از مایع روشن به رنگ زرد ظاهر شود که ممکن است ترکیده باشد یا نباشد. پوست مناطق اطراف زخم ممکن است متورم ، همراه با درد یا قرمز رنگ باشند. این نشان دهنده مرگ و میر برخی بافت ها است.
درمان
مشابه با درمان زخم های مرحله ۱ ، شما باید با از بین بردن فشار زخم ، زخم های مرحله ۲ را درمان کنید. برای درمان مناسب باید به دنبال مراقبت پزشکی باشید.
پزشک به شما توصیه می کند که این ناحیه را تمیز و خشک نگه دارید. زخم را با آب یا محلول نمکی استریل تمیز کنید تا زخم خشک شود. ممکن است درد و خونریزی را تجربه کنید.
هنگامی که زخم را پاک کردید ، در مورد چگونگی باند کردن مناسب آن با پزشک خود صحبت کنید. همچنین نظارت بر زخم برای مشاهده هرگونه علائم عفونت از جمله:
هرچیزی که درد را بدتر می کند.
چرک
سرخ شدن پوست تب
لازم است.
بهبودی این مرحله می تواند از سه روز تا سه هفته ادامه داشته باشد.
مرحله ۳
زخم هایی که به مرحله سوم رسیده اند ، به طور کامل از بین دو لایه بالای پوست رد شده و به بافت چربی زیر رسیده اند. زخم در این مرحله ممکن است شبیه دهانه ایی باز باشد. همچنین ممکن است بد بو باشد.
در این مرحله ، جستجوی علائم عفونت از جمله:
بوی بد
چرک
قرمزی
زهکشی
تغییر رنگ
درمان
در صورت وجود زخم فشار مرحله ۳ ، باید به دنبال فوریت های پزشکی باشید. این زخم ها نیاز به توجه ویژه دارند. پزشک شما ممکن است برای بهبودی و جلوگیری یا معالجه عفونت ، آنتی بیوتیک درمانی را تجویز کرده و هر بافت مرده را از بین ببرد.
در صورت بی تحرک بودن ، پزشک ممکن است یک تشک یا تختخواب مخصوص برای رفع فشار از مناطق آسیب دیده توصیه کند. زخم ها در این مرحله معمولاً حداقل یک تا چهار ماه زمان برای بهبودی نیاز دارند.
مرحله ۴
زخم های مرحله ۴ جدی ترین زخم ها هستند. این زخم ها در زیر چربی زیر پوستی به بافت های عمیق شما مانند ماهیچه ها ، تاندون ها و رباط ها گسترش می یابند. در موارد شدیدتر ، آنها می توانند به غضروف یا استخوان بکشند. در این مرحله خطر بالای عفونت وجود دارد.
این زخم ها می توانند بسیار دردناک باشند. انتظار داشته باشید که در این مرحله تخلیه زخم ، ایجاد بافت مرده پوست ، ماهیچه ها و بعضی اوقات استخوان ها را ببینید. ممکن است پوست شما سیاه شود ، علائم عفونت را نشان دهد و ممکن است در اثر زخم متوجه ماده ای تیره و سخت بنام اچار (بافت زخم مرده سخت شده) شوید.
درمان
افراد مبتلا به زخم فشار مرحله ۴ باید فوراً به بیمارستان منتقل شوند. پزشک احتمالاً جراحی را توصیه می کند. بهبودی کامل برای این زخم می تواند از سه ماه تا دو سال به طول انجامد.
انواع دیگر
علاوه بر چهار مرحله اصلی ایجاد زخم فشار ، دو دسته دیگر نیز وجود دارد: مشکوک به آسیب بافت عمیق و زخم فشار ناپایدار.
تشخیص زخم هایی که از آسیب های عمیق در بافت عمیق ایجاد می شود ، دشوار است. این نوع زخم ها در سطح ممکن است شبیه به مرحله ۱ یا ۲ زخم باشند. در زیر سطح شرایط این زخم می تواند به اندازه زخم مرحله ۳ یا مرحله ۴ باشد.
تشخیص زخم های فشار ناپایدار نیز دشوار است زیرا قسمت زیرین آنها توسط یک مایع پوشانده شده است. پزشک شما فقط می تواند بعد از پاکسازی آن ، میزان عمق زخم را مشخص کند.
زخم ممکن است به صورت زرد ، سبز ، قهوه ای یا سیاه روی پوست قرار داشته باشد. اگر آسیب گسترده ای در بافت وجود داشته باشد ، لازم است که جراحی انجام شود.
در آخر
زخم های فشار زخم هایی هستند که به محض آسیب فشار ایجاد می شوند و باعث می شوند گردش خون در نواحی خاص بدن قطع شود. آسیب به بافتهای آلوده را می توان در چهار مرحله طبقه بندی کرد.
این زخمها در بین سالمندان ، افراد دارای تحرک محدود و افرادی که در بستر بیماری یا سایر شرایط در بستر هستند بیشتر دیده می شود. اگرچه قابل درمان هستند ، اما زخم های فشار می توانند تعدادی از عوارض مانند عفونت و نیاز به قطع عضو را ایجاد کنند. در صورت عدم تشخیص و درمان زود هنگام ، آنها می توانند سالها طول بکشند.
اگر شروع به تجربه علائم با تغییرات پوستی یا درد ناشی از بی حرکتی می کنید ، سریعاً به دنبال مراقبت پزشکی باشید.
Source: www.healthline.com
شما عزیزان می توانید جهت دریافت مشاوره زخم و رزرو نوبت از شنبه تا پنجشنبه، ۹ صبح الی ۷ شب با شماره تلفن ۰۹۱۲۸۳۹۴۹۲۲ تماس حاصل فرمایید.
کلینیک زخم پلاس: تهران، جنت آباد، خیابان شهید کبیری طامه (شاهین شمالی)، تقاطع خیابان بهار و امام حسین (ع)، بیمارستان فوق تخصصی عرفان نیایش، طبقه MZ، کلینیک تخصصی زخم و استومی
بدون دیدگاه